20 юни 2019 г.

ВЪЗ ГЛАВНИЦА

ВЪЗГЛАВНИЦА 
На пръв поглед, тоест прочит, думата възглавница изглежда малко странна, уж е въз- (тоест върху), а е под главата. Тук уловката е, че „въз-„ много прилича на думата „връз“, което е стара форма на думата „над“. 
От строежа на думите възраждане, възстание, въздух, въздишам, възглавявам, възпявам, възбуждам, възвисяване, възмездие, възвание, въздаване разбираме, че представката въз- придава на думите движение нагоре, променя състоянието им над това, което са, значат нещо повече, нещо възвишено - въздигат се. 
Така разбираме, че възглавницата въздига, повдига главата ни, когато лежим. 

ЕГЮПЦИ/АГУПЦИ 
Така едно време са наричали циганите, защото се смята, че са дошли у нас от Египет. В латинските езици те така и се наричат - от името на държавата Египет (Egipt Иджипт), те са станали е-джипт-ци джипси. Така разбираме, че „егюпци“ е по-правилно от роми. 
А във византийските хроники многократно ги наричат атингани. Някои императори са ползвали техните "гадателски" умения. Католическите свещеници ги вписвали в своите книги като "атингои".

ВЪГАРЕЦ 
Така са казвали на малки ситни червейчета. Днес така казваме, когато по кожата ни е набрала гнойна пъпчица. Когато тя е набрала, върхът ѝ е бял, а когато се изстиска, се появява малко мастно „червейче“. 

ПЕЧЕНЕГИ 
Във филма за банатските българи се споменава, че “... заедно с маджарите, които били предимно на коне, дошли и около 60 семейства пешеняци, по славянски - печенеги“. 

ÓПАСНОСТ 
В някои краища наричат пояса около кръста óпас. Той, разбира се, се опасва около тялото и го стяга. Може би има някаква асоциация с това действие, когато се представя как врага опасва, обгражда със силите си противника, което вече си е опасност. 

ОСТРÓВ 
Ако около парче земя има ров, то то е оградено от ров, оттатък рова. 

ПРЕДОТВРАТИ 
Хм! 
Нека първо видим какво е отвращение. Когато нещо не ти хареса, се обръщаш и си тръгваш. Или се обръщаш, защото не искаш да го гледаш - гнусиш се. Явно пред-отврати е действие, което предпазва отвръщането - прави го още преди отвръщането да се е случило. 

ЖИЛО 
Изразът “Пчелата може да ужили” на руски е “пчела может ужалить” - да те “у жáли”, тоест да те накара да жалееш, да съжаляваш, че си я раздразнил. 

ДУМИ, КОИТО САМИ ОЗНАЧАВАТ СЛЕДВАЩАТА
Има изрази, които използваме всекидневно, без да се замислим, че казваме два пъти едно и също нещо. Ето няколко примера за това - първата дума означава точно това, което казва следващата.

Перспективи за бъдещето - perspicio е "ясно виждам" 
Основни принципи - principium е основа 
Сувенир за спомен - souvenir e спомен, памет 

Такива са изразите:
Върна назад 
Спуска надолу 
Повтори отново 
Възрастен старец 
Друга алтернатива 
Народния фолклор 
Неприятен инцидент 
2000 хиляди (освен ако не става дума за 2 милиона) 

РЕЧ И НАРЕЧИЕ 
Езикът, на който говорят народите по поРЕЧИето на някоя река. Той може да е част от общия говор на народ в голяма област. На-речие е тази особеност в този общ език, на която говорят жителите по тази или онази река. От историята знаем, че в миналото е било най-удобно да разположиш народа си край река или воден басейн.

ДЕТО 
Гдето, където 

ОЗАДАЧАВАМ
Озадачѝли или озадáчили? Когато поставяме трудна за решаване задача пред някого, ние го озадáчваме, той се озадáчва, нали? Докато в думата подчертавам, корена чертáя определя правилно ударението, то при озадачáвам това не е така. А защо ли?

КРЪВОПРОЛИТИЕ 
Защо не казваме кръвопроливане или поне кръвопролятие, нали е пролята кръв? Литие, литеен са русизми, вероятно поради това. Днес са останали още думите излива, прелива, лея, излято. 

НАМЕРЕНИЕ И ПРЕДНАМЕРЕНО 
Знаейки значението на думата “намерено” в българския език, е чудно защо така е съставена думата “преднамéрено”. 
Преди намерено, предварително намерено, предишно намерено - нито едно от тези не е вярно.
Това е така, защото думата “намерено” тук е с руското си значение - нарочно, умишлено. На руски “намерено” означава “нарочно”.
У нас отглас от това значение има думата намерение - т.е. каним се да извършим намислено действие, да го извършим намерено. 
Очевидно “преднамерено” е дума, която показва, че предварително сме се наканили (имаме намерение) да извършим някое действие. 

Няма коментари: