28 октомври 2016 г.

СЛАВЯНСКИ КАЛЕНДАР - ЛЕТО, НЕДЕЛЯ И ДЕНО-НОЩИЕ

ЛЕТО
Древнославянската традиция разглежда годината Коляды Дар в три природни сезона - Зима, Весна (Пролет) и Оусень. 
Тези три сезона са обединени в един слънчев цикъл, налечен ЛЕТО.
ЛЕТО се състои от 9 месеца, по три за всеки сезон.

В календара има две понятия - Просто Лето и Свещено Лето.

Простото Лето се състои от 365 дни. Всички нечетни месеци са по 41 дена, а четните - по 40 дена. Тоест: (5х41=205) + (4х40=160) = 365 дни.
Свещеното Лето се състои от 369 дни, защото всички месеци съдържат по 41 дена - 9х41=369
Те съставят Круг Лет, в който има 15 Прости Лета и едно Свещено Лето. Девет Круга Лет правят Круг Жизни (Кръг на Живота), който се състои вече от 144 Лета (9х16=144 лета). Тези повтарящи се цикли се наричат Кръголет Числобога.



НОВОЛЕТИЕ
Летото започвало в деня на Есенното равноденствие - 22 септември по съвременния календар. Новолетието е свързано с това, че всичкия урожай е събран, хамбарите са препълнени и новото Лето започва с достатък. А новото лето започва с първите студове и снегове. Те покриват Майката-Земя и дават възможност посевите да покълнат така, че напролет, когато снегът се стопи, те да прокарат първите стръкове млада природа. Този зимен период е бременноста на Земята, в който тя износва плода си. Затова началото на новата година започва с началото на бременноста. И точно както с живота на човека, завършва при върха на неговия жизнен път, когато човек е дал всичко от себе си и е готов да си отиде при майката-Земя.



Седмицата (тоест Неделята) от Славянския календар се състояла от 9 дена. Те са имали числова форма и са се наричали така:
Понеделник, Вторник, Тритейник, Четверик, Пятница, Шестица, Седмица, Осмица и Неделя.
Тя е по-дълга от съвременната, но не всички дни са били работни. Работели са два дена, а на третия са почивали и този цикъл се е повтарял пак. Така са се събирали три такива цикъла за 9-дневна седмица, която се е наричала НЕДЕЛЯ.
В руският език и до днес седмицата е неделя, а седмият, последен ден се нарича Воскресение.
Неделя от 9 дни е било доста удобно, понеже в Простото Лето нечетните месеци започвали в един и същи ден от неделята, а четните в друг един и същи ден от нея.

И тъй като Свещеното Лето се състои от 41 недели, то и следващият Круг Жизни започвал със същия ден от неделята, с който и Свещеното Лето. Получавало се така, че всеки Круг Жизни, тоест цикъл от 144 Лета, започвал в Понеделник.

ЛЕТО е и пълния слънчев кръг (годината), пълният цикъл на изгреви и залези на слънцето по хоризонта. Влиза в състава на думите летопис, летоброене, петилетка, дълголетие, столетие, хилядолетие и т.н.

Съответствие на месеците с тези от съвременния календар, като в скоби са датите, от които всеки месец започва:

Рамхатъ - месец на Божественото Начало
(22 септември), 41 дена

Айлетъ - месец на Новите Дарове
(2 ноември), 40 дни

Бейлетъ - месец на Бялото Сияние и Покоя на Света
(12 декември), 41 дена

Гэйлетъ - месец на Виелици и Студове
(22 януари), 40 дни

Дайлетъ - месец на Пробуждението на Природата
(02 март), 41 дена

Элетъ - месец на Посевите и Наричанията
(12 април), 40 дни

Вэйлетъ - месец на Ветровете
(22 май), 41 дена

Хейлетъ - месец на Получаване на Даровете на Природата
(02 юли), 40 дни

Тайлетъ - месец на Завършването
(11 август), 41 дена


На тази таблица са представени различните имена на месеците, според района на разселване на славяните. Например за септември се вижда името Рюен, напомня ми за руйните вина, които именно тогава се правят.







Славянското денонощие се отличава от съвременното християнско. Всеки славянски час е бил колкото един и половина сегашни. Следвал се е стриктно природния ритъм при определяне на деятелността през различните часове.

В Европа християнското денонощие е донесено от евреите. Християнското денононощие е въведено от римския папа, като за основа е прието определението за време на жълтите народи. При тях всичко е било структурирано на 12 (12 часов ден, 12 часова нощ). Тоест, както в много от западните страни, 12 чáса до и 12 чáса след полунощ, задава се определен ритъм.
И забележете, денонощието започва в полунощ, когато започват много от важните служби в християнската църква. Така е било много удобно да отбелязва началото на новата служба.
Нашите славянски предци с такива безобразия не са се занимавали, нощем трябва да се спи.


А именно евреите донасят 12-кратното делене на времето от Сина, както са наричали тогава Китай, защото те са тези, които основно са търгували по Пътя на коприната. Поради дългия и опасен път, с времето са се приучили да търгуват с леки, дребни и високо приходни стоки. Всякакви леки коприни, шалчета и забрадки, бижута, злато и мъниста, подправки и леки амулети. С годините те станали изкусни продавачи, а също така се ползвали като добри познавачи и оценители на имущество.
След откриването на морските пътища в епохата на Великите географски открития, значението на маршрутите по суша намаляло и почти се загубило. Тогава еврейските търгаши се заселили в големите и важни пристанища на Европа и заседнали в обособени от самите тях гета. Те вече заръчвали и получавали товарите си по корабите. Дори са плащали за цели кораби със стока. Шекспир много добре е оиписал това във своя "Венециански търговец".
И когато в Европа бушували религиозните войни се е стигало дотам, че в пристанищата са забранявали да влизат корабите на вражеските религиозни фракции. Но корабите на евреите, тъй като не били християни, а най-вече срещу огромни подкупи, безпрепятствено са акостирали на всяко пристанище, което са пожелали. И така масовата глупост и алчност им отрежда централно място в историята занапред.

Дотолкова централно, че те дори я пренаписват в началото на 16 век. Пренаписват историята, като съставят преднамерено погрешна методика за нейното хронологизиране.

Която е на път да бъде коригирана...


Но това е друга тема, за която съм писал тук:

Няма коментари: