27 октомври 2016 г.

ЧЕРТОЗИ и БОГОВЕ

Богиня РОЖАНА и празника ДИМИТРОВДЕН
В славянската митология и традиции богиня Рожана отговаряла за силата на материализацията на нашите планове и мисли в реалния свят, в мир Яви. Била покровителка на майчинството и бременните жени. Самото зачеване, бременност и появяване на детето е проявление на тези сили, на тези природни закони. Денят за честване на богиня Рожана е след празника за край на старата и начало на новата година, който е на 22 септември. Тогава, когато реколтата е прибрана, обработена и подготвена за зимата, резултатите от целогодишния труд са налице се е смятало, че годината е приключила и започва новата с новите планове и намерения. И така, както снегът през зимата дава на посевите да покълнат и да укрепнат, така и плодът в майчината утроба зачева и се развива. Затова този период се е смятал за своеобразна бременност на Майката-природа.
Проявлението на силите, които ще материализират тези планове е повод за честването на богиня Рожана в този ден, на който по-късно християнската традиция ще ни наложи деня на св. Димитър.
В древнегръцката митология, Деметра е богиня на плодородието и земеделието. Едно от най-почитаните божества на олимпийския пантеон. Нейното име означава “Майка-Земя”.
Затова празникът на св. ДиМИТЪР, измислен на основата на езическите традиции, е олицетворение на МАТЕРиализацията. Неслучайно децата, родени по време на някой празник, са именувани със същото име. Това е така, защото името трябва да е олицетворение на качествата, които детето възприема чрез проявление на космичните сили при неговото раждане.
Смятало се е, че детето, родено около празника на Рожана или Димитровден и кръстено така, трябва да е съзидателен, здраво стъпил на земята практичен и трезво мислещ човек. Способен да майстрои и създава блага със силна практическа ползa.

КУМИР и ИДОЛ
Кумирът е фигура на езически бог, обикновено направена от дърво. Думата е съставена от Къ Мира (към света, вселената), чрез него да възприемаме силите, енергиите на вселената, природните закони. Кумирница - езически храм. Кумирослужител - жрец.

ЧЕРТИ И ЧЕРТОГ
Чертози древните вярвания са наричали тези отрязъци от звездното небе, които днес ние знаем, като зодии. Но, за разлика от днешния зодиак, небето е било разделено на 16 чертога. Чертог идва от думата черта, тоест нещо, отделено от друго с черта. Годината също е разделена на 16 чертога, на които древните славяни са давали имена на животни, познати по техните земи. Например скорпиона те не са познавали и не са знаели какви са неговите характерни особености на поведение. Всяко животно има свои определени ЧЕРТИ, определен нрав и поведение.

Например до наши дни ние сме се намирали в небесния чертог на лисицата. Всеки небесен чертог трае над 1000 години, след което нашата планета Земя навлиза в друга зона на нашата галактика и под влиянието на други междузвездни и планетарни сили на взимодействие. Всеки чертог изявява действието на основните инстинкти на животното, на което е именуван и затова в чертога на лисицата проявената вселена влияе на хората на Земята, на обществото, проявявайки в тях такива качества, като хитрост, лукавост, пресметливост, лъжа, измама, едноличност, нечистоплътност.
В протиововес на чертите на животното, всеки чертог се покровителства от божество. На чертога на лисицата покровител е била богинята Мара. Предстои чертога на вълка с покровител бог Велес. Чертога на щъркела покровителства бог Рода. Чертога на щуката се покровителства от богиня Рожана.

Поредноста им е следната:
Вепр(Диво прасе)-Рамхат, Щука-Рожана, Лебед-Макош, Змия-Семаргл, Врана-Коляда, Мечка-Сварог, Щъркел-Род, Вълк-Велес, Лисица-Мара, Тур(Овен)-Крышен, Лос-Лада, Финист(Сокол)-Вишен, Кон-Купала, Орел-Перун, Расъ(Леопард)-Тарх, Дева-Джива.

Така боговете уравновесяват в обществото тези инстинкти, които се проявяват.



Всеки може да определи своя чертог и да види основните характеристики в характера си:

23 септември – 14 октомври – Чертог на Дивото прасе

14 октомври – 6 ноември – Чертог на Щуката

6-27 ноември – Чертог на Лебеда

27 ноември – 19 декември – Чертог на Змията

19 декември – 10 януари – Чертог на Враната

10 януари – 3 февруари – Чертог на Мечката

3-28 февруари – Чертог на Щъркела

28 февуари – 25 март – Чертог на Вълка

25 март – 17 април – Чертог на Лисицата

17 април – 9 май – Чертог на Овена

9 май – 1 юни – Чертог на Лоса

1-23 юни – Чертог на Сокола

23 юни – 16 юли – Чертог на Коня

16 юли – 7 август – Чертог на Орела

7-30 август – Чертог на Леопарда

30 август – 22 септември – Чертог на Девата


Информация оттук: http://radogost.ru/chertog-devy.html#1

Някой ден ще разгледам и други знания и традиции на нашите прадеди.
Например:
16-часовото денонощие, делящо се на четири части по 4 часа. Имената на всеки час и всеки дял от ДЕНоНОЩието.



Трите сезона на годината от по три месеца. Имената на старославянските месеци.


Как измислената новонаписана християнска религия слага по един свой празник на всеки езически такъв.

Ще разкажа и за нобичайния часовник, който е красял Спаската кула на Московския кремъл, на който се е движел кръглия циферблат, докато стрелката е оставала неподвижна. Чрез този своеобразен способ, времето от 24 часа в денонощие, е можело да бъде показвано, чрез само 17 часови цифри по циферблата!



Няма коментари: