17 октомври 2016 г.

БОХЧА, ТОРБА И ТЪРБУХ

ЖЕЛАНИЕ И ПОВЕЛЯ
Желанието е пряк потомък на веление, повеление. Оттам идва думата повеля, тоест пожелаваш да се изпълни от потомците. А повеля е всъщност “по волята” на някого, тоест по негова воля, повеляват каквото там повеляват.

НАДЕЖДА И ВЯРА

Често заменяме думата надежда с думата упование. Това значи, че се надяваме (на някого за нещо, например). Имаме вяра, че това, на което се уповаваме ще се случи. Ако се уповаваме на човек, значи му имаме доверие. ДОВЕели сме ВЯРата си до него, като му се ДОВЕРЯваме.

По селата още изговарят "надевам се", вместо надявам се, което лесно е преминало в надежда.

СТРЕМЕЖ
Когато силно желаем нещо и го следваме с делата си, казваме че силно се стремим към него. Знаем, че конете се управляват чрез метални приспособления към седлото на коня, на които ездачът поставя краката си, наричани стреме. Стремейки се към нещо, ние обяздваме живота си и се стараем да управляваме неговия ход, чрез своите действия, следвайки заветната цел.

ЛЪЖА, МАМЯ и ИЗМАМА
Изманвам, маня идва от меня(вам), която с времето е променила вида си на маМя, поради естествения процес на замяна на гласни и съгласни. Тоест мамят те, когато сменят местата на думите, значенията или предметите. Когато ти обещават едно, а после правят друго, сМЕНЯТ го. Или когато ти показват едно, а ти (про)дават друго. Оттук идва и думата "вменявам" в смисъла на подменям в съзнанието на някого чужди мисли и чувтсва. Резултатът от процеса на мамене, на (в)меняване е измама. Пряка връзка с това има и думата измяна, която се е изговаряла, като “измена”.

БОХЧА, ТОРБА И ТЪРБУХ
Бохча е четвъртито парче плат за опаковане на дрехи във вързоп. Така се нарича и самият вързоп с дрехи. Покривката за маса понякога също наричат бохча, защото често се е слагала храна за из път, като покривката са я вързвали заедно с храната в нея. Ако потърсите в google, на думата бохча ще се намерят десетки рецепти за гозба, оформена като гърне от тесто с капаче отгоре.

 

Торба знаем какво е. Тя също често е вързвана като бохчата отгоре с връзка или въженце. Едно време овчарите са си носели в торбата основно храна, което я прави близка до бохчата.

А сега ми кажете кое най-силно обединява ТОРбата и БОХчата - ТЪР БУХа. Там храната е на сигурно място и си е баш на мястото. Обикновено и двете думи са се изговаряли с “у” - бУхча и тУрба, което обяснява и вида на думата търбух. При това, тази дума не винаги се отнася за корема на човека.

МИСЪЛ
Аз правя послание, мое(МИ) поСЛАние.

ВСЕКИ
"Всякой" на руски е всеки. Тоест, който и да е от всички, вся-кой

КРАДЕЦ И ОГРАДА
На италиански градина е “гардинo(giardino)”, вероятно от него е и нашата дума. Но, от друга страна, в българският език има много думи с корен “град”, подобна на “гард”. Ограден, ограждение, ограда, градивен, градеж, град (което е изградено и оградено селище). Знаем, че “gard” (тя невинаги се изписва като guard) има значение на охраняване, пазене, защитаване. Производна дума е гвардия, охрана. Точно такава функция има и “град” в думите ограждам, заграждам, преграждам. А когато добавим “к” се получава крада, крадец, кражба, тоест отнема се нещо от ограденото място.

ДОЛЕН И ГОРЕН
Долен идва от дол, долина, долчинка. Движейки се към ДОЛа, ние се движим наДОЛу, тоест “на долу(към дола)”. Съответно горен идва от гора, което в руския означава възвишение, връх и дори планина. Изкачвайки я, ние се движим наГОРе, тоест “на горé (на върха)”. И за да не си помислите, че гора (в значението на планина) не присъства в българския език, ще ви припомня думите плоскогорие, горница(надценка, лихва). Както и село Равногор, край Пещера, разположен на плоско място сред планината.

ГОРА И ГОРИ
Гора на руски е “лес”. В българския език “лес” се е съхранил само в някои думи.
Ето пример:
Основни дялове на ГОРскостопанските науки са ЛЕСознанието - наука за биологичната същност на ГОРАта, и ЛЕСовъдството - наука за методите на стопанисване на ГОРАта. Сетихте се и за лесничей и лесовъд.

ОБРАЗОВАНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ
Образованието е образо-ваяние. Тоест ваяние, оформяне на младата личност чрез образни методи на възприемане на знанията. Освен картинките, образи са и буквите, а и цифрите.
Противно на очакванията ви, възпитание не е свързано с много питане, макар и да има доза истина и в това. Отново трябва да погледнем към руския език. В него думата “питáние” означава хранене, поддържане на функционалността на уред. В съвремието е преминала и към зареждане на батерия или снабдяване с гориво. Тоест възпитанието е метод на формиране на личността над “едното ядене”, то дава нещо повече. Приема се, че след като си се погрижил детето да има дом и храна, трябва да му дадеш и нещо ВЪЗ това. Да го образоваш и възпиташ. Впрочем, в руския език думата пытка(пъйтка) означава мъчение, изтезание. Възпитанието може да значи, че методите на формиране на личността са над мъченията - ВЪЗ мъченията(пъйтания-та). Телесното наказание в миналото е било неизменна част от методиката на наналиване на знания, наречена “об учение(за ученето)”.

ОДОБРЕН ИЛИ УДОБРЕН?
Знаем, че думата означава, че някой или документ е получил “добро”, тоест е потвърден или О.К. по западному. В старите писания на български, думата се среща и като Удобрен. Това ме навежда на някои мисли. В руския език "удобрение" означава наторяване (на почвата). Тоест тя става добра за посев и растеж на културите. След удобрението(наторяването) на почвата, може да се пристъпи към следващия етап от стопанските дейности. Вероятно по същия начин се третира и одобрението, поне в случая на потвърден документ. Следва по-нататъшна дейност по тезите, залегнали в документа, след неговото одобрение. Съответно, човек получил одобрение, може спокойно да продължи своята дейност, дори получава стимул за това.

СВЪРШВА И ЗАВЪРШВА
Свършва, свършил означава, че работата е “с вершина”, тоест - с връх. Приема се, че едно нещо се счита завършено, когато е изградено и му се “постави капака”. Една къща не е завършена, докато не ѝ се постави покрива. Дори и неизмазана, в нея вече може да се живее. Готовата продукция се налива в съд и се затваря с капак. Когато се казва “сипвате една лъжица с връх”, се има предвид, че това е максимално пълна лъжица, тя повече не може да събере. Самият процес по свършването на нещо е неговото завършване. “С връх” влиза и в друг израз - “свръх сили” или “свръхпроизводство”. Това е напълно логично. Това е състоянието, когато е невъзможно да се направи нищо повече след ЗАВЪРШването на даден процес или състояние.

ПОСВЕТИ
Да се отдаде на СВЯТо дело.

СТАР И НОВ
Стар е съчетание от “с Тара”. Славянските Тарх и сестра му Тара са почитани като богове, научили хората да оцеляват. Тара е била почитана като богиня на природата, най-малката дъщеря на Перун. Когато нещо е било много отдавна, още от времето на Тара, се е казвало, че е “с Тары”. Оттам и думата старец и старица.
Народите, живеещи по земите на днешен Сибир, са се наричали синове на Тарх и Тара - тархтарии. Затова на всички карти до 17 век територията на северна Азия е отбелязвана като Тартария. По-късно, след нейното разпадане, името преднамерено е изменено на татари.
За НОВ нямам тълкувание, освен че се вижда явна прилика с NEW, тоест нев на английски. Но от кой език към кой е преминало не зная, засега.

СТАН И ОСТАНЕ
Когато е настъпвала зимата по земите на чергарските племена, те са спирали и са се уСТАНовявали, създавайки поселение, наричано СТАН. Така са се образували всички имена на държави, завършващи на стан - Казахстан(Казашки стан), Тюркестан, Узбекистан, Киргистан, Таджикистан. Столицата на Казахстан е Астана. Смятам, че в името на Истанбул, също е заложен този корен. Ние неправилно го изговаряме с “м” (заради Стамбул на руски), но напоследък, поради голямото количество наши туристи, които виждат как се пише, това вече се забравя.
Думата “установи” е дошла от израза “у стана”, тоест спрял е “при стана”. Такава е и думата пристан. Пряка връзка с това има изразът “пристанала девойка”. Изразът “стана човек” е в пряка връзка с това, че този човек се е установил, утвърдил като личност и специалист. Думата възстановка също има пряка връзка.

БЪДЕЩЕ
Ще бъде

ИМОТ, СЪСТАВ И БОГАТСТВО
Всички знаем какво означава имот. Малко от нас са забелязали връзката с думата “имам”, която в множествено число почти се изписва като имот - имат. В старите писания под имот се е разбирало не само лично ѝмане, собственост. Найден Геров, например, пише “Блъгарский язык и неговия словесен имот, етимоложеский строй и книжевен правописъ”. Да - книжЕвен. Виждаме, че под имот се подразбира и състав, богатство, състояние. Затова често, когато споменават богатството или имота на даден човек, говорят за състояние. Тук думата състояние не показва неговото физическо или здравословно, а имотно такова. Затова казваме състоятелен човек, настоятелство. Ето как думите имот, състав и богатство са съставили нови думи, обогатили езика ни.

БЕДА и БЕДНОСТ
В думите “беда” и ”бедност” коренът е един. Интересно, но това се е съчетало в сръбския език - “безбедност” означаващо безопасност. Тоест - състояние без беди. Очевидно бедност означава “постоянно си в беда”. Което си е така, де.

ВЕРОЯТНО
ВЯРвам, че е така. Произлиза от ВЕРУЮ(вярвам на руски). "Най-вероятно" казваме, когато най-силно вярваме, че е така.

ТАЙНА
Та, иная (тази, другата) истина, за която не знаем.

Няма коментари: