11 май 2017 г.

РУДО-ПА, ЕВРО-ПА И ЕВРО-ТО


РУДО-ПА И ЕВРО-ПА
Името на планината Родопи, която незнайно защо се пише в множествено число е Рудопа. Съставена е от думата руда и приставката -па. 
По това време името Европа е носела областта на изток от Одрин, обхващаща района на Странджа. По същия начин е съставена Евро-па - евро е означавало изток. Такова е името и на източният вятър в гръцката митология – Евър. А за местните жители на източния бряг на Средиземно море, хората на библейския Абрахам (Аврам) са евреи – хора от изток, защото идват от Самар (Шумер), от град Ур.

Опа, означава планина, а Европа – Източна планина. Странджа наистина е най-източната планина на Балканския полуостров.

Истинската дума е еур, еуро и Еуропа, но както много думи от съвременния български език са преминали през гръцки, така и еур, еуро и Еуропа са станали евр, евро и Европа. Но в някои страни от Западна Европа са запазени в оригиналния си вид. И днес, когато Централната Европейска банка ни предложи, на нашите бъдещи евро банкноти да се изписва ЕУРО, ние с похвално чувство на родолюбие се преборихме, там да пише древногръцкия вариант ЕВРО, тупайки се, че е наш израз, а не древнобългарския ЕУРО.

Това е Животът – незнаещите губят, а знаещите печелят.


КОСТЕНЕЦ БИЛ КОСТЕВО ПОЛЕ
Заради множеството битки, провеждани на неговите земи при преминаването на прохода Траянови врата или Момин проход.

БОГ-ат
Богатият е като бог за бедния, понеже го облагодетелства. Затова българите наричат имотния човек богат, което значи богоподобен. Думата “богат” е съставена по същия начин, като думите рогат, брадат, космат, чепат, стегнат, свят и много други.

ПРОМИШЛЕНИЕ И ПРОВИДЕНИЕ
Промишление означавало “с мисълта на, по идея на”. Думата “промишленост” явно дължи произхода си на думата “промишление”. Промишленост е деятелност с промишление - с идеи, обмислено и с добро водене на сметките.
По подобен начин е съставена думата провидение, означаваща видение "свише", получаване на идеята наготово, даром.

ПЕРÉ и БЪРЗА
Когато видим някой да бърза, понякога казваме:
- Гледай, как перé напред.
Така казваме и за бърза кола. Е, поне доскоро казвахме, сега тази дума се поизгуби.
Това винаги означава, че си пред останалите, вървиш по-напред от тях. В руския е останала старата българска форма перéд, означаваща отпред, както и думата впрерёд. Оттам и идва думата перé, в смисъла на бърза пред останалите.

БРИТ И ВРИТВА
Абрит [Abritys] е старото име на днешният град Разград.
Очевидна е връзката със старобългарската дума брит - бръснач. Абрит е обръснат, обезлесен хълм. На руски се е запазила думата бритва, означаваща самобръсначка.

СТАРА ЛИ Е СТАРА ПЛАНИНА
В средновековното българите са наричали Стара планина твърде показателно - Матoрне горьi (или Майчини планини). Че то иначе, какво да ѝ е старото на една планина. Всяка планина е стара, по-стара от което и да е племе човешко. Явно тази планина е стара, защото е майчин дом на българското племе, негова прародина. Нея затова наричаме и БАЛ(БЪЛ)кан.

СВЕЩЕНИК
В своя “Летопис и родословие” поп Йовчо Попниколов пише така:
”... Георгий пък се затвори в манастир близо до София и стана безвещен...”
Щом, след като се “затвориш” монах, ставаш БЕЗ-вещен, то какво ли може да означава “свещеник”? Не е ли този служител на бога, който притежава вещи и не се е обрекъл на монашество, строг аскетизъм и “без-вещие”? Тоест той вече е “С-веще-ник”.


БУРГАРИЯ И НЕСТИНАРСТВОТО
Бургари [Burgari] за били войници от особен вид военен гарнизони към крепост, кастел [burgarii], засвидетелствани в надписи от II век от.н.е., в района на днешния град Тетевен и др. Бургари са били дислоцирани в античността из цяла днешна Европа. В това няма нищо нелогично, просто "особен вид военен гарнизон" от "тракийски" наемници, и нищо повече. Не е за пренебрегване и фактът, че в повечето известни карти от XV век България е изписана по този начин - Burgaria. Арабските историци от векове наричат дунавските българи "буржани". "Буржа" на арабски означава крепост, кула - аналогично на европейското "бург", "бургарий". Оттук може да стигнем до извода, че Бургария означава земя с много крепости. То така е и било.
Единственото селище, в което до днес се е съхранил "тракийския" обичай нестинарство, се нарича ... Българи! Средновековното име на това странджанско село е ... Ургари (Вургари, Бургари?) - пряка връзка със споменатия по-горе етноним "бургари".

КОМИТ И КМЕТ
Знаем за думата комита - предводител на въоръжена група възстаници или разбойници, зависи от обстоятелствата. Но в средните векове титлата комит е означавала феодал. Например синовете на комит Никола - Давид, Моисей, Аарон и САМУИЛ са наричани от ромейските историци комитопули. От думата комит, след многовековна трансформация се е образувала думата кмет. Дори и днес в някои странджански села кмет изговарят така - комет.

СРЕДЕЦ И ТРИАДИЦА
Сердица е старото име на днешна София. Градът се намира в географския център на Балканския полуостров, от където най-вероятно идва и името - среда, средица, средище, сердце. Гръцкото име на Сердица представлява несполучлив опит да се транскрибира на гръцки българската дума срядица [Triadica]. Сряда е средният ден от седмицата (дори в унгарския език съществува заемка от българския език за този ден, и тя е именно в този античен вид на думата - "szerda"). При това положение съвсем резонно е средновековното име на този стар български град да е Средец. Старото изговаряне на думата сърце е сердце. Такова то се е запазило в съвременния руски език.

ВИТОША И ШОПИТЕ
Скопи [Skopios] е "тракийското" име на Витоша. Тя наподобява купа сено и вероятно затова са я наричали така. Оттам идва и името на местното население - шопи. Близо до днешно Скопие имало древни поселения Скопи и Скупи, с корен думата “скуп” - задруга, община, скупище, сбор. Подобна е думата “скупщина”, означаваща събрание в някои славянски езици.

ЕДИН НЯКОЙ СИ
Това е пъроначалния вид на трансформиралата се по-късно фраза еди-кой си или еди-някой си. Означавала е точно това - някой си един.

Няма коментари: