4 април 2018 г.

ПОП, АРХИМАНДРИТ и другите

АРХИМАНДРИТ
От гръцки архимандрит, буквално означава "главен над всички мандри", което е главен пастир на овцете, тъй като mandra е кошара, овчарня. Той всъщност е началник на всички игумени, които са началници, е добре, духовни водачи на манастири. Всеки игумен е пастир на стадото, събрано в кошарата (мандрата), тъй като мандра е и място, оградено с ограда.


ПОП
Думата ПОП е абревиатура:

П – Прахъ
О – Отцевъ
П – Предавша

ПОП е този, който е предал паметта на своите деди, отритнал е тяхната вяра - отрекъл се е от всичко, което му е давал рода, в което са вярвали неговите хора. Затова народа е нарекъл с думата поп, тоест предател, всички християнски свещеници, независимо от ранга им.

В Русия тези, които са останали със старата си вяра, се наричат старообрядци, а за себе си казват, че живеят в “безпоповщина”, тоест без попове.

Обърнете внимание, че по време на покръстването, поповете са призовавали да приемеш новата вяра, не от безверие, а като се отречеш от досегашните стари боговете на рода и приемеш чужд бог, еврейски. Затова народът ги е нарекъл предатели с понятието “поп”.

НЕВЕДЕНИЕ
Произлиза от думата вода, водя - тоест както водата води сала. В неведение си, когато нямаш понятие накъде те водят делата или мислите ти. Или до какво ще те доведат.
По предложение на мой читател, огласявам и още една версия, която, според мен, има много разумно основание. Знаем, че веда (от санскрит) е знание. Не-веда(е)-ние означава без знание.

НАЦИЯ
Нация (лат. natio – народ), а по нашему “наши” – общност от хора с единен език и народност, вяра, култура и традиции. В древността е било единствено: «наши» и «не наши».
И забележете:
на френски – le NATION [насьон].
на немски – di NATION [наци].
на английски – the NATION [нейшън].
Произнася се различно, но се пише еднакво.

И ако забравим за доста по-късно създадената латиница и напишем думата по старобългарски, ще получим – НАШ ОН. В Русия всички чужденци са ги наричали немци, тоест неми хора, не разбиращи езика на местните. В Росийската империя всички поканени чужденци са наричани немци. Чак след октомврийската революция през 1917, болшевиките вече нарекли немци само германците.

ГОСПОДИН
Произлиза от господ, тоест, властта му е от бога, неприкосновена. Господство идва оттам.

ВИКТОРИ(Я)
Викторианската епоха е епоха на ПОБЕДИ (Victory), на утвърждаване на Британската империя, а не заради кралица Виктория.

ТАЙНА
Tай-­на означава “на върха”. Какво има на върха е неизвестно, затова докато не го достигнеш, няма да узнаеш — тайна.

ПРАЗДНИК
Празник (от думата "празь" - през). Тоест това е "праг", през който се минава и започва новата работна седмица, новия месечен или годишен период. Думата се е изговаряла и пишела с "д" по средата и в българския език до началото на 20 век.

ЕЗЕРО
Езеро, по-рано е било озеро, идва от озъртам се, което означавало оглеждам се.

ОЛЕ!
Когато днешните безгрижни испанци се провикват със своето “Оле!”, са забравили, че те повтарят призива към Аллах. Знаем, че те “х” не произнасят. Но знаем, че 700 са ги управлявали маврите.


САРАЙ
Всеизвестно е, че столицата на тюркоезичен владетел са наричали Сарай. У нас тази дума е останала в смисъла на владетелски дворец. Произход от персийската дума sarāi, sarā, означаваща "дворец". Обърнете внимание - дворец, а не шатра. 
Всеизвестно е и друго - популярната титла Цезар на латински се пише Caesar, понякога и Kesar.
И двете думи, сарай и цезар, имат общ корен - цар. В линвистиката е известен фонетичния преход от “с” на “ц”. Тоест столицата е била ЦАР-ай, а владетелят цар, а не хан.

СОЛИДАРНОСТ
Това е дума, означаваща единомислие, съпричастност, съгласие. Тя произлиза от старата традиция да се поддържат роднини, съседи или просто съселяни, помагайки си, дарявайки си сол. Солта в миналото е била много, много ценна стока, и е била на изключително уважение. Само си представете как иначе може да се съхрани месото и другата храна за през зимните сурови месеци. Сега ни е лесно с хладилници и фризери. Да не говоря за по-топлите земи.
Обичаят да посрещаме с “хляб и сол” е показателен за това. Да си дарим сол помежду си ни прави единни и съпричастни. Това е символ на гостоприемство.
Както съм писал по-рано, думата солдат има същия произход - войн, на който са заплащали в дан (дать) със сол. Той, естествено, не си я носил в къщи, а просто е получвал за насъбраното еквивалентът ѝ в пари, когато му е трябвало или приключвал служба.

ПОСТЕЛНО БЕЛЬО
Постиламе покривка на масата, постиламе я и на тревата, постиламе бельото на спалнята, както и това, с което “обличаме” завивките си. Всички тези неща постиламе, но правилно е да ги поДстиламе. Защото те са под телата ни, под приборите ни, под храната ни.
В руския език има израз “нательное бельё”, което означава долно бельо, лично бельо - на тялото. След като нателно е бельо на тялото, то под(с)телно ще да е това под тялото ни, тоест спалното бельо. А самата дума бельо означава, че то винаги е било бяло, затова е бел-ьо. А е било бяло, защото се е изработвало от лен. Коприната държи хладно и е подходяща само за жаркото средиземноморско време и в арабските страни.
Думата по(д)стилам е производна от действието, което извършваме с под(с)телното си бельо или покривка.

2 коментара:

::: o3one ::: каза...

Не съм съгласен за неведение, че идва от вода, водя. На друго място добре разблобяваш една друга дума с префикс не-. Тук е от веди - знание. Неведение = без знание

Пламен Кочев каза...

Да, вероятно сте прав, не ми беше минало през ума. Но от друга страна - защо ли знание е веди?