8 ноември 2016 г.

КНЯЗ, СТОЛИЦА И ПРЕСТОЛЕН ГРАД

КНЯЗ, СТОЛИЦА И ПРЕСТОЛЕН ГРАД
В стари предхристиянски времена, представителите на отделните общини избирали помежду си управител, княз. Едно от задълженията на княза било да осигурява подслона и препитанието на представителите на общините, когато те са се събирали да решават важни за княжеството въпроси.
Когато князът ги е приемал е устройвал пир. Подреждала се е голяма дълга маса, богато отрупана с храна, на която са сядали всички, а управителя е бил в началото на късата ѝ страна.
Най-близо до княза са сядали най-приближените му хора. Те са били и най-високопоставените в обществото. Казвало се е, че той е “застлал масата”, наричана на север стол и го "хранел", буквално и символично. Затова градът на княза се е наричал престолен - градът при столá (при масата). Самата княжеска маса наричали “столѝца”, като постепенно тази дума се е пренесла в значението на княжеския град.


УЛИКА И УЛИЦА
За установяване вината на престъпника се търсят улики. Това означавало установяване на лика на престъпника или изваждане на доказателства за престъплението налице, тоест на показ, наяве.
Много често малките населени места са се застроявали около съществуващи вече пътища. Къщите са се нареждали покрай единствения преминаващ през селото път. Когато е започнало планираното строителство нареждали сградите с лице към пътя и така всяка от тях е гледала в лицето на отсрещната къща, от другата страна на улицата. Тоест тя е била "у лица"(срещу лицето) на другата къща. И когато всички къщи се нареждали с лице една към друга, пътят вече се е наричал у-лица.

ВКУПОМ И КОПНОТО ПРАВО
Вкупом, в копом, всички заедно, едновременно. Старата форма на правосъдие е копното право - всички неписани закони в човешките взаимоотношения, предавани от човек на човек.
Копата е било събранието на старейшините на родовете, което се е организирало за решаване на важни за общината въпроси. Впкупом да решат заедно ред проблеми. Оттам идва думата копа сено.

МОГЪЩ И МОЖЕЩ
На руски мога е могу. Затова думата могу-щие(могъщи) означава просто може-щи.

ГЛАСНОСТ
С глас нести, с глас да разнасям(нося) някаква вест навред.

СПРЕТНАТ
Думата идва от опрятать, което на руски значи почти същото - да подредиш, да почистиш. Иначе спрятать на руски означава да скрия.

Цитати:

Въпросните лица няма ли да се опретнат и да го свършат! Много опретнат сайт. По-добре да беше си го купил, готов и опретнат. Така, че да се опретнат да дават качественна продукция.

БРЕМЕ, ВРЕМЕ И ТЕГЛО
Думите бременност, беремя, бреме, ноша произлизат от глагола беру(взимам), колкото могат да поберат ръцете ми, колкото мога да нося. Тъй като това е било свързано и с тегло, думите имат и такова значение - за бреме. Денят на бременната жена е бил ТЕЖък, обременителен, оТЕГчителен. Бремето е тежест, нещо трудно. Затова и казват на бременната, че е трудна.

С някои забежки мога да направя връзка между думите бреме и време. На пръв поглед няма такава, но защо думите са толкова близки?
Запазили са се множество изрази, в които бреме(нно) се използва като определение за време или събитие. Например, колелото на каруцата, изкривило се от бремето на годините, тоест от товара, който е носело години наред. Или “взе на плещите си голямо бреме”, което ще носи години наред. Казват “тежки години, години на бреме, иго.” Често е използван изразът “Времето беше вече бременно с идеите за революция. Оставаха броени месеци до разпалването на въстанието.” Обременено съзнание.
В тези изрази се вижда, че много често времето, през което се носи бремето е определен, често неголям период. Дали това ще е родилката, дали ще е някоя революционна ситуация или неизплатен дълг, винаги става въпрос и за време. За тежките години на робство се използва изразът “години на тегло”, което също е свързано с бреме.
Не зная, но нещо ме гложди.

МЕХАНА
Виното, ракията, зехтинът, олиото, оцетът и всички течности се съхранявали в мехове, направени от овчи, волски, биволски или други кожи. В мехове се е разнасял и боров катран, като смазочно масло за колите с дървени оси. Сирене, масло, свинска мас, лой от говеда, кози и овце и други мазнини също се съхранявали и пренасяли само в мехове, което е било много по-изгодно и гарантирало чистотата на съхраняваните стоки. В евангелието е казано: „Не туряй ново вино в стари мехове, защото или виното се разваля, или меховете се спукват.” Ново вино – в нови мехове. Склад от мехове, пълни с вино, ракия, зехтин и други се наричало механа.

ЦИНЦАРИН И ЦЪНЦАРКА
В старо време напитките са се пиели с чаша, грънчарско изделие, но повече била употребявана кратунката вместо чаша. Механджията наричали цинцарин и това негово название се е предало и на кратунката, употребявана от него като мярка за продавани напитки. Малка, събираща до сто грама течност кратунка, се наричала цънцарка. Знаем израза “- Какъв си ми цинцарин.”, когато искаме да покажем на някого, че е скъперник и скръндза.

ПАЗАР И ПАНАИР
Думата „пазар” е турска и означава „сфера”, както и място на стокова размяна, а „панаир“ е гръцка дума - периодично функциониращ на определено място и в определено време от годината пазар. Първоначално тази дума се е изговаряла "панагир", откъдето е и името на град Панагюрище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар