18 януари 2018 г.

НАЦИЯ

НАЦИЯ
Отначало да разгледаме основата - какво означава нация?
Нация (лат. natio – народ), означава наши – общност от хора по вяра, език, култура, традиции.
Руната НАШЪ обозначава цял образ на рода. В миналото сме различавали хората просто: «наши» и «не наши», т.е. немци (не мы).

И забележете:
френското – le NATION [насьон].
германското – di NATION [нешн].
английското – the NATION [наци].
Произношението е различно, но се пише по един и също начин.
А ако се абстрахираме от по-късно измислената латиница и го напушем по нашенски се получава НАШ ОН. Тоест - наши хора, а има и не наши, те говорят на друг език, който за нас е чужд и немой (не мой). Затова в Русия са наричали всички чужденци немци, тоест неми хора, незнаещи техния език. Немци са наричали и французите, и шведите, и германците, и евреите, и холандците.
По-късно немци започнали да наричат само германците.

ОБРЯД И РИТУАЛ
Обряд е съвместно свещенодействие от хора или под ръководството на свещенослужител.
Думата “обряд” означава ”оба рядом” или “двама редом”. Тоест има обряд – когато има минимум двама човека и те са редом (за разлика от ритуала). Ритуал може да бъде извършван и от сам човек.

ГОСПОДИН
Господин идва от господ - тоест, неговата власт е от бога, тя е неприкосновена. Едно време са казвали “господство му”, когато са имали предвид неговата особа, казвали са и “негова милост”.
Английското mister е производно на древноанглийското magster (учител, наставник, мастър), идващо от латинското magister (учител). Немското der Herr е производно от древно-горно-немския her (побелял, стар, почтен). Романские обръщения senor, monsieur са наследници на латинското senior (старши). Точния превод на всички тези думи е: "уважаем", "почтен".
А в нашия език господин, казваме не от уважение, а заради власт.

ТАЙГА И УТАЙКА
Думата тайга означава свършване на пътя, т.е. «тайга» може да има в не голяма гора или в блато. “Тай” означавало таится “топи се”. Оттук у нас имаме думата утайка, онова което се е “стопило” на дъното на течност. А “га” в руския е означавало път, доро-га и идва от “гать”, което е било утъпкан път (в гора или блато), За гать съм писал в публикацията “ГАТАНКА И СЕГА - що е то?”. Други думи с “га” са нога (крак), талига. 

ВИКТОРИАНСКА ЕПОХА
Викторианската епоха е епоха на ПОБЕДИ, на утвърждаване на Британската империя, а не заради кралица Виктория.

ПОП – това е абревиатура
П – Прахъ
О – Отцевъ
П – Предавша
Тоест, ПОП е този, който е предал Паметта на своите деди, отринал е Вярата на своите Отци. Отринал е всичко, което е получавал в Рода и затова са го нарекли просто «ПОП» или «Предател». 
Забележете, поповете не са призовавали от безверие към вяра, а са призовавали да се отречеш от Родовите богове и да приемеш чужд бог. Затова ги нарекли «ПОПове» — предатели.

АРХИМАНДРИТ
Архимандрит (на гръцки archimandrites) означава буквално "главен над овцете", защото mandra ... е, знаем какво е.

НЕВЕДЕНИЕ
Произлиза от думата водя и означава, че не знаеш как да се държиш. На руски “вестѝ” означава “държание, поведение”. Когато човек е в неведение за нещо, той продължава да се държи по начин, който се различава от този, който щеше да е, ако знаеше за него. Затова имаме дума въведение, с което ни осведомяват за основната тема или въвеждане (в процеса на работа, например) - показват ни какво да правим и как да се държим.

ОЛЕ
Днес безгрижните испанци не знаят, че когато се провикват със своето “Оле”, те повтарят призива към Аллах. Това е останка от 7 вековното владичество на маврите на Иберийския полуостров.

МИРУВАМ
Излизам по мирá, ходя навън - обикалям навън. Преди 150 години Раковски пише за Иванко, че “... той избягал и нашел спасение при Византийцам, ведно с брата си Димитра, от де и после не е мирувал.” От този откъс разбираме, че да мируваш е означавало да излизаш, да обикаляш “по мирá” (по света). 
Затова днешното значение на “стой мирен” се различава коренно от тогавашниото, което е означавало “да не мируваш (да не излизаш)”, а не “да мируваш”, каквото е днес.

ПРЕДАНИЕ
Думата е съкратена от “попредание” - описание на това, което се е случило по-преди “по-преда-ние”.

ПОДБРАНО
През 1960 г. Раковски в своя книга пише “преди брано, удобрено учение, мъдро-словие или мисленик”. Този израз най-добре илюстрира откъде се е сформирала днешната дума подбрано. Така, както земеделеца запазва най-добрия си добив за семе за следващата сеитба, мъдростта на времето и опита е тази подборка от изпитани знания, която натрупва човешкия опит.

Няма коментари: