14 ноември 2017 г.

ИЗРА-ИЛ И ЕЛ-ИНИ

ИЗРА-ИЛ И ЕЛ-ИНИ
Израил означавало борец за бога. С думата ил са обозначавали бога. Затова и племената, обитаващи островите на Егейско море наричали себе си елини - божии чеда, а държавата си Елада. По-късно тази дума за бога, леко изменена, ще влезе в най-важната дума за мусюлманина - Ал-лах, и за евреина - Ел-охим.

СЪЖАЛЯВАМ
Съ-жаля-вам. Означава, че и аз, заедно с другия (също като него) жалея за нещо.

ТРУДОУСТРОЯВАНЕ
Трудо-устроя-ване. Буквално означава да се устроиш на работа. Това значение се е запазило в руския език. Не зная по каква причина за нас тя е придобила точно противоположното значение.

ПОЧВА И ЗАПОЧВА
Тези думи за мен имат някакво родство, но не съм сигурен. Почвата и започва са все със значения за начало на процес - в почвата растенията започват живота си. Нищо чудно започва да е била по-рано започвя (се) процеса - тоест “в почвата” е още, съвсем в началото.

РАЗСЕЙВА
Както при сеитбата, вниманието ни се разпилява на много посоки, раз-средо-точва се.

СЧИТА И РАЗБИРА
Ако считаме нещо за вярно, то се има предвид, че го приемаме, разбираме като такова. С-чели сме го, прочитайки го сме го разбрали, определили.

ОТНЕМА
От-нема, взима го от тебе и ти вече го нямаш - от-ням-ване.

ВНИМАНИЕ
В-ним-ание. “В ним” на руски означава “в него”, оттам вниманието означава да си “в процеса”, да го следиш отблизо, че и отвътре даже.

СОЧЕН И ПОСОКА
Соч-ен означава, че има много сок.
Когато сочат някого, означава че всички погледи (посоки) и ръце за към него. Може бо посока има някаква връзка със сок. Може би сокът, като се разлее, дава направление натам, накъдето изтече. В руския език се е запазил глагола сочится, който означава изтичане на тънка струйка, но и проникване на светлина, на звук - процеждане.

Няма коментари: