30 октомври 2017 г.

ФИЛОСОФСКИЯТ КАМЪК

НЕПРЕМЕННО
Думата непременно идва от израза “не променно”, в смисъла на непроменимо (мнение, намерение)

РАБОТА
Идва от забота на рáба (роба) - рáб-ота. Забота е грижа, задължение по руски. Думата у нас е дошла от руския език. У нас на село е останал стария израз "Що чиниш?", който означава "какво правиш", "какво работиш".

ГОРНА И ДОЛНА
Горна Германия е на юг, към Бавария, докато Долна Германия е в ниското на север до Балтийско море. Ако си погледнем картата на България, с много наши села, които имат Долно и Горно, положението е същото. Защото това се определя не по карта, а по това как гледаме към склона на планината и кое село е по на високо.
Тоест понятията за горе и долу на картата са само условни - по съвременната им северна ориентация.

PORNO ПОРНО
Това е стар израз, означаващ “сцени с двойки”. 
На руски този израз звучи така - “парные сцены”. 
Пáра на руски означава двойка влюбени, означава също така и всеки един от тази двойка. Казват “Време е девойката да си намери вече своя пáра”. Отам идва думата парапланер - парашут за двама, думата паралелен, паралакс и др. Параметри също са две величнини, или поне две.

РЕД И РЕДИЦА 
Ред идва от род. Например - третото по род дете, поредното. Нареждаме си децата по род, по ред - в редица. Нареждаме ги или ги пореждаме, тоест под рожда-ме ги, по рождена дата. Раждат се не само децата ни, всяко събитие има времеви интервал, който го отделя от всяко друго. Всеки предмет има параметри като големина (височина и ширина), обем, отстояние от другите и т.н. Всичко това е на практика това, което ги подрежда по “раждане” в пространството. Оттам идва и думата пораждане. 

ПОТЪВА 
Потънал, потъвам идва от по тиня(та), тоест потиням, потинял, стъпил в тинята. 
Имаме и израз “тъне в зеленина” или “тъне в невежество”. 

ЛЕСНО И ПРЕЛЪСТЯВАНЕ 
В руския език има една рядка дума “лестно”, означаваща че ти е добре, дадена ситуация те ласкае, удобно ти е, глези те. Вероятно тя има връзка с нашата дума лесно и производните на нея - улеснение, лесен, както и недотам сходните - прелест, лъст, прелъстяване. Но всички те означават едно - нещо, което ти е удобно, харесва ти и ти е добре така. 

АРАБИ 
С тази дума в средните векове са наричали всички учени. В средните векове всеки двор е имал свия араб-ин. 

ЕВРЕИ 
С тази дума в ранното средновековие са наричали всички жреци. Те били пазители на съкровищата и затова измислили християнската вяра, за да използват натрупания първоначален капитал за свое обогатяване. 

ФИЛОСОФСКИ КАМЪК 
В средновековието философия за наричали всяка наука, тогава е нямало разделение на научни направления. И ако този камък наричат философски, то това означава, че това е "научен" камък. Тоест - създаден изкуствено. А такъв е бил бетонът, по-скоро са се опитвали да му намерят правилната формула.
И затова в хрониките е написано, че “намерим ли формулата на философския камък, можем сгради и стени неразрушими да строим”. Ставало въпрос за геополимерния бетон. 

ЗАВЕТ 
Подветрена страна на корабите е тази, от която духа вятъра в платната. Знаем, че зáвет е място, скрито от вятъра (а понякога и от дъжда), тоест ЗАдВЕТрената страна. А завéт е мъдрост, която предпазва от “ветровете на живота”, даван е като философски закон в живота на хората, държавата и т.н. Заветът е мъдрост, която е предназначена да пази.

Няма коментари: