7 юли 2017 г.

ЗА САМООТВЕРЖЕНОСТТА И САМОЖЕРТВАТА


САМООТВЕРЖЕН И САМОЖЕРТВА
Самата дума самоотверженост също като саможертва - предполага жертва. Думата е руска и произлиза от “сам да се отвергаеш(жеш)”, тоест да се жертваш, а не отвържеш, както някои могат да си помислят. Затова ние имаме дума саможертва, която е резултатът от самоотвержеността на човека.

ЗАВЪРШВАМ
Не просто спирам да върша нещо, а достигам определен желан резултат, етап от работата, изпълнявам поставената ми задача. Достигам върха на желаното, за-върш-вам работата си. 

МИЛОСТИНЯ И ПУСТИНЯ
Шетня, суетня, мотня са все думи, изразяващи процес, но разбиращи се като съществителни. Подобно на тях са и милост-иня и пуст-иня. Вероятно поради трудността при изговаряне на три поредни съгласни “стн” се е добавило “и” - пуст-и-ня и милост-и-ня. Докато при суетня и други подобни съгласните са само две.

ЖРЕБИЙ
Зарът в този буквар е използван за онагледяване на думата жребий, която означава част, дял. Жребият е участ, когато се отнася за живота.



ЕХИДЕН
Ехидна за казвали на змията, която е отровна - ехидна гад. Сега тази дума носи едно мило животно, което е трудно да звържем с коварния смисъл на думата в нашата реч.
В речника за "ехиден" е казано така: лукав, коварен, подъл, престорен, злобен, язвителен, зъл, хитър, змийски, завистлив, жлъчен, перфиден, вероломен. Както виждаме - качества присъщи на змиите.



ЗВЕЗДОБРОЕЦ
Наричал се е звездозаконник.

КОЛЕСНИЦА
Колéсница, тоест - возило на колела.

КАТЕРИЦА
Катéрица, защото се катери по дърветата и чак после скача от дърво на дърво.

МОХАМЕДАНИН
Това е човек, който прави метани към или в чест на Мохамед - мохамет-метани-н. Метан-ът е специален жест с ръка, в знак на уважение и преклонение към някого, най-често турски или арабски владетел. На руски думата за мохамеданин е също толкова показателна - магометанин, тъй като Мохамед по руски е Магомет.


КАЧЕСТВО И КОЛИЧЕСТВО
Качество идва от как-чество, тоест - как е направено, колко добре е изработено.

Количество идва от кол(и)ко - коли-чество.

Няма коментари: