1 юни 2017 г.

СЪЩЕСТВИТЕЛНИ, КОИТО ПЪРВО СА БИЛИ ФАМИЛИИ


Има думи, които често употребяваме, за повечето от които не знаем, че някога са били и имена или фамилии на хора. 

Нека разгледаме няколко от тях.

1. ХУЛИГАН
Това е фамилия на ирландско семейство, отличаващо се с буйния си нрав. Главен виновник за всички пакости бил младият Партик Хулиган, фамилията на когото постоянно висяла на дъската в полицейското управление. 




2. ШОВИНИЗЪМ
Произхожда от фамилията на наполеоновия войник Никола Шовен, който пламенно служил на Наполеон и Франция и имал навика да изразява любовта си към своята страна и нейната изключителност чрез патетични и простонародни речи. Фамилията означавала «плешивец» (сalvinus). 

3. САКСОФОН
Адолф Сакс представил своето изобретение като «мундщучен офиклеид». Този инстумен нарекъл “саксо-фон” приятел на изобретателя, композиторът Хектор Берлиоз в статия, посветена на изобретението, и думата веднага станала популярна. 


4. САНДВИЧ
Джон Монтегю IV граф Сандвич се занимавал с подготовката на околосветското пътешествие на Джеймс Кук, и, тъй като нямал време да се храни като подобава, измислил простият и удобен начин на храна между две филии хляб. 


5. БОЙКОТ
Капитан Чарлз Бойкот бил управител на имоти в Каунти Мейо, Ирландия, който се отнесъл несправедливо с наемателите си след слаби реколти през 1880 година. Въпреки молбите на много земеделци за понижение в цените на наемите с една четвърт, Бойкот им предложил да свали едва с 10 процента и нито стотинка повече. Безскрупулният хазяин изгонил тези, които не могат да платят, и останалите решили да му отвърнат с тотално неподчинение – спрели работа жътварите, конярите, прислугата – и всичко това преди автомобилите и електроуредите, ужас. На Чарлс Бойкот се наложило да наеме чужди работници за жътвата и платил за хиляда войници и полицаи, които да ги ескортират. Едва ли е успял да избие такива разходи.

6. ДЖАКУЗИ
Италианецът Кандидо Якуцци (Jacuzzi) изобретил “джакузито”. Той е най-вляво на снимката. Джакузи е неправилното «американско» произношение на неговата фамилия, което, така или иначе, трайно останало в езика на много народи. 


7. САЛАТА ОЛИВИЕ
Готвачът Люсиен Оливие известен като създател на рецептата за знаменитата салата Оливие (у нас тя е известна под името “руска салата”), която той така и не разкрил до самата си смърт. 




8. БЬОФ СТРОГАНОФ
Френският готвач на граф Александър Григориевич Строганов изобретил това ястие. По френски маниер, то звучи като bœuf Stroganoff, тоест «телешко по строгановски». 

9. ШАРЛАТАН-ИН
Слово шарлатан според легендата произлиза от името на френския доктор Шарл ЛаТен. Той провеждал безсмилени операции, обещавайки пълно оздравяване, и, получавайки парите, се скривал. А на нещастните пациенти им ставало още по-зле. 




10. ГАЛИМАЦИЯ
Френският лекар Галли Матие вярвал в лечебната сила на смеха. Той лекувал пациентите си със смях, разсмивайки ги с вицове и други “галимации”. 




11. ПАСКВИЛ
В Рим живеел един гражданин с остър език с фамилия Пасквино. Народът го обичал. Веднъж, недалеч от къщата на Пасквино поставили статуя, която народът нарекъл в негова чест. През нощта римляните облепяли статуята с листовки, в които рязко критикували своите управници. По-късно им излязло име “пасквил”-и.

12. БЛУТУУТ
Blue tooth — буквално «син зъб». Разработчиците нарекли тази технология в чест на краля на викингите Хараьд I Синезъбия (Harald Blåtand), който обединил Дания и Норвегия. 

13. ЮЛИ И АВГУСТ
Юли е наречен в чест на Юлий Цезар. Август — в чест на римския император Октавиан Август. 

14. МЕЦЕНАТ
Първият от известните благодетели и спомоществуватели се наричал Гай Цилний Меценат. 






15. СИЛУЕТ
Етиен де Силует бил контрольор на финансистите във Франция, но след неуспешен опит да проведе реформа, бил принуден да напусне поста си. Тогава той измислил метод да се развлича в къщи, като очертавал сянката на някой от своите гости на стената. Тази идея се харесвала на гостите му и така славата на Силует се разнесла по цяла Европа. 

16. МАНСАРДА
Архитект Франсуа Мансар първи се сетил да използва подпокривното пространство в сградите за жилищни или домакински нужди. От този момент жилищата разположени под покриви се наричат “Мансард”-и. 



17. КАРДИГАН
Кардиган (вид дълга жилетка). Генерал Джеймс Томас Браднел, седми наследник на графство Кардиган, изобретил тази така удобна дреха от гардероба на всеки.




18. ЛИНЧУВАНЕ
С „линчуване“ се означава всеки вид саморазправа от страна на тълпата, идва от по-старият израз „Законът на Линч“, и най-вероятно има връзка с американеца Уилям Линч, който около 1780 година организирал местни доброволци, които да поддържат реда по време на Революцията. Човекът най-вероятно имал добри намерения, но до ден днешен името му се свързва с несправедлив побой и нощни бесения.

19. МАВЗОЛЕЙ
Мавзол бил мощен персийски господар в днешна Западна Турция, който поръчал да построят за него и жена му специална гробница. Гробницата била наречена на негово име - мавзолей, и била такъв естетически шедьовър на елинската архитектура и изкуство, че била обявена за едно от Седемте чудеса на древния свят. Мавзол изглежда много обичал жена си, сигурно защото също така му била и сестра…

20. САДИЗЪМ
Донасиен Алфонс Франсоа дьо Сад бил френски аристократ и писател, живял през втората половина на 18-ти век. Писал е новели, разкази, постановки и политически трактати, но най-известен става с еротичните си новели. В тях той описва странни сексуални фантазии, в които на преден план е насилието и няма правила.
Именно от там идва терминът садизъм в края на 19-ти век, използван от психолога Рихард фон Крафт-Ебинг, за да описва сексуалното удоволствие, произлизащо от болка и унижение.

21. ДЕЦИБЕЛ
Логаритмична единица, използвана за изразяване на отношението между двете стойности на физическа величина, обикновено се използва за измерване на интензитета на звука. Един децибел е една десета от бела, наречена е в чест на Александър Греъм Бел, известен шотландски учен, изобретател, инженер и новатор, който има заслуга за създаването на първия телефонен апарат.

22. КАЗАНОВА
Днес терминът Казанова се използва спрямо мъже, които проявяват, прекомерен интерес към жените. Значението му може да варира в зависимост от контекста, като се започне от прост развратник и се завърши с професионален прелъстител. Тази дума се е появила в нашата реч, благодарение на Джакомо Казанова, италиански авантюрист от 18 век и по съвместителство дворянин, който бил известен с безбройните си любовни похождения.

1 коментар:

Unknown каза...

отличная статья! Благодарю) немало почерпнула =)