28 октомври 2016 г.

БАБА, БОЛ-ГА И БОЛГААРИЯ

БА И БАЕНЕ
БА означава Врата на Живота. Жената в момента на раждането се “обáбля”, тъй като манипулациите винаги са се извършвали от опитни възрастни жени - баби. Баба е жената, майка на родилка, уважавана жена. Бáюшка е пътеводна детска приспивна песен, показваща на детето пътя му в света Нави, т.е. в съня и обратния път, за да се върне в реалния свят. В песента се е пеело, че детето трябва да се види с тези, които е познавало преди да се роди и после да се върне обратно.

Тоест да се видиш с някого и да се изпратите с пожелание пак да се видите отново. Тази форма се е съхранила в английския език - Баай (довиждане), както и Бай-бай. Процесът на баене има подобен смисъл, тъй като се прилага на болен човек, когото трябва да върнат от онзи свят на този. Както писах по-рано, думите утроБА и коруБА имат пряка връзка с останалите.



БАБА ЙОГА

Веща баба, вещи-ца - покровителка на децата-сираци, знахарка.



БАРБАРА - ВАРВАРА, ВАРВАРИН
Женското име е едно и също при подмяна на Б с В, които се пишат еднакво на латиница. В древна Гърция така са казвали на дъщерята на варварин, т.е. на брадатия, а брадати били народите на север от Гърция, за които брадата е богатството на Рода - връзката с рода, която никой не е бръснел.
Варвар е съставено от “в ар, в ар...”. ВАРВАРИ са наричали славяните, които когато отивали на война са казвали, че отиват “в ар” (в земите на врага), оттук и английското War (война). А когато се е очертавала победа или в най-отчаяната ситуация са викали “Ура” (към божествената светлина, към Бога, отиват на смърт)

БЛАГОДАРЯ
Благодарим в отговор на добри дела. Казваме благо-даря на теб. Оттук са думите благодарност, отблагодаря, благодарен, благодарение(на). Колкото повече благодарност има сред хората, толкова повече благополучие (благо-получи) ще има сред тях. Благодат означава даване на блага, любов, а благоволение е да получиш благо, по волята на някого. Благой – великодушнен, благ човек. “Гой” означава човек.


БРАДА
Борода означава («бо» богатство и «рода» – принадлежност към рода). Староверите считат, че всеки косъм, освен натрупана сила и жизнен опит, означава още връзка с духа на дедите. Преди битка всички са отделяли време за привързване на брадите - да повредиш или похабиш брадата се е считало за престъпление. Различните племена по своему са носели и опазвали брадите си, но винаги са значели солидност, мъдрост и величие. Подпалена или насилствено избръсната брада на преговарящ пратеник се е считало, като повод за война. Затова не се е гледало с добро око на тези мъже, които са нямали брада. Зрели безбради мъже наричали женолики, с такива са гледали да си нямат работа, защото се считало, че те водят женски начин на живот.
Известно е, че индианските племена в двете Америки са било голобради. Нашествениците от Европа са ги смятали за получовеци.

БОЛЯРИН
Бол-ярин значава “бол” – большой (голям), богат, “ярин” – ярък, силен. Висшите боляри са били аристократи (“арии” стократно) по право на нивото на развитие, знатен род.

ВОЕВОДА
Войни води, военачалник, ВОЕнен ВОДАач.

ВОЙСКА
Воин-ска, армей-ска част.


БОЛГА
Измененото название на реката е Волга. Правилно е Бол Га – Большая Дорога, най-дългия воден път от север на юг. Съответно, думата Болга-ария означава заселена с болга-ри земя около водно-речния търговски път, а болгари - жители по тези земи. Неслучайно гърците ни наричат Вугари, тоест волгари. Неслучайно и Аспарух е заселил народа си около друга такава голяма река, каквато е била Дунав.

ВЪОБРАЖЕНИЕ
Съставена от “въ” – от думата въплъщение и “ображение”, означаващо образ. Тоест въображението е въплъщаване в образи. А въплъщение е “во плоти” или “в плът”.

ВЕРИГА
Железни окови, носени от мъчениците за християнската вяра - Вера-Га(ходя). От друга страна, на човек, още като млад му подаряват верижка за врата, която да носи през целия си живот така, както вярата си.
ГА означава път, движение, затова “нога” е орган, създаващ движение. Талига, бродяга и дорога имат същата наставка, защото са свързани с път и движение.

ВЕРОЛОМСТВО
Веру-ломать (разрушаване, чупене на вярата), предателство на Вярата.

БОГ ВЕЛЕС, ВОЛОС
е смятан за покровител на домашните животни и животновъдите, а също така родов покровител на западните славяни – Скотите. Когато се преселили на британските острови, Скотите нарекли земята си Scotland (Скот-Ландия).
И тъй като били скотовъдци, намерили западната част на британския остров за изключително подходяща за паша с тучните си обширни ливади. Нарекли я в чест на своя родов бог Велес - Wales (Уелс, т.е. Велес).


ВЕСТА
Девойка от 12 до 16 години, обучавана на добродетелите на съпружеството и за създаване здраво потомство. След края на обучението е била вече не-веста, готова за омъжване.

ВАМПИР
Същество, хранещ се с чужда жизнена сила (вам (вас) - пир (ядене, хранене, т.е. "хранещ се с вас и вашата енергия".

ГАТЬ
Създаден, направен път - ГА - път, вървя, ТЬ - твърд, сътворена.
Гать наричали път, положен през блато, по дървени трупи. Гатене - създаване на път, чрез утъпкване, полагане на път. Загатвам, отгатвам, разгадавам, гатанка и загадка са все думи, в които е заложено прокарването на път до осъзнаването от ума.

ГОНЯ
Думите изгонен, прогонен, нагон имат общ корен гоня

ДОН
Дон сред славянския свят е означавало вода, река. Същият корен има и думата дъно, на руски - дно. Така са съставени имената на много реки - Дон, Днепър, Днестър, Дунав, който се пише Donau на немски и Дунай на руски. А името на славянското поселение Лон-Дон е означавало просто град “в лоното на реката”. Името на Посейдон означава По сей дон (по цялата река, вода).

ДЪЖД
Дъждът е наричан дожд - даждь, защото хората са молили за вода през засухата и когато падне е бил голям дар от боговете. Хората възкликвали "дождались", което означава дочакахме го.

1 коментар:

Анонимен каза...

Много точни попадения,всичко е изтрито от паметта ни,дано си го върнем,но не изкривено.