20 октомври 2016 г.

ЩАСТИЕ И ПОРОК

НАСТОЙЧИВ
Думата идва от НАСТОЯВАМ. НА-СТОЯ-вам, тоест СТОЯ-НА позицията си

ЧЕСТЕН
У вас има ЧЕСТ, когато го казвате. Казвате го с чест и държите на верността на думите си

ПРИЕМ И ПРИЕМАМ
При-ем, при себе си. ЕСМЬ е значело аз, мене. Разновидност на думата обем е емкост, когато става дума за съд и това, колко е обемът на неговото съдържание. Но ЕМКОСт е този обем, който той може да ПРИЕМе, когато го пълнят. Неговата ЕМ-кост. Думата прием означава, че гостите отиват при този, който ги ПРИ-ЕМА, ЕМ-а ги ПРИ себе си.
Думата НАЕМ е сумата, която е определена за обема на жилището, според който обем той варира. Тоест парите се дават НА ЕМ-а, за ема, за този конкретен об-ЕМ жилище.

МИНАВА
МИ-НА-ва, тоест идва към МЕн и отива НАтатък, МЕ+НА-ва ме. Когато отива нататък, то той минава и ме подминава без да спира.

РАБОТА
на роба(раба) е тя, РАБ-ота, старото изговаряне на роб е било РАБ “Рабът божий Иван...”

ПОРОК
По-рок, по руки, по ръцете. Нещо, което те бие по ръцете, не е на добро, не е от ръцете произведено. Нещо, което не е от полза, а е само във вреда. Плодовете от труда на човек винаги е бил “от неговите ръце” сътворен. Единствено лошата привичка може да те удари ПО-РЪЦете и да ги направи нетрудоспособни.
Когато сърцето е ПОРАзено, казват че има ПОРОК.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНО
Идва от думата продолжить, про дол-го жить (това, че то живее дълго)

ЩАСТИЕ
ЩА-СТИ-Е, нещо за което си мечтая е тук, истинско е. Ща е стара форма на искам. Що щеш, бре? - казва народа. А ИСТИ е старобългарска дума за съществува, има го, е.

ЧАКАМ
Диалектна форма на чакам е чекам, като "ще" преминава в "че" - чекам, черка ми, чоглав (от щеглав, щиглав). Затова ЧЕ-ка (ЩЕ-ка) си човека. Иска му се и чака.

ВРЕМЕ
В ремя, в рамки, тоест определена величина. Кое време е вече? Колко време е пътя до там? Временно е, от - до.

КРЕПОСТ И ЗАМЪК
Крепкий пост (здрав, уКРЕПпен и ПОСТоянно охраняван участък).
Замок на руски е катинар, ключалка. У нас думата ЗАМЪК е синоним на КРЕПОСТ именно поради сходното си значение.

ДЪЛБАЕНЕ И ДЪЛБОКО
И двете думи имат общ корен ДЪЛБ, означаващ оформяне на вдатина, вдлъбнатина, кухина. Дълбаенето е процеса, а дълбок е характеристиката.

МЕЧТА
МЕ-ЧТА идва от мене-что, аз-какво? Означава това, което (что) искаш за себе си, силно го желаеш.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
Съставено е от ПРЕДи и ПРЕД(Ж)ното, напомняне какво се е случило преди.

ИЗБОР И ОТБОР
ИЗ-БОР - от набраното. Избор се прави винаги от по-голямо количество материал, хора или възможности. След направеният избор може да се оформи ОТБОР от избраните. Понякога на пазара се посочват ОТБРАни плодове, по-качествени от другите.

ДЛЪЖЕН И ЗАДЪЛЖЕНИЕ
Когато някой е ДЛЪЖЕН за нещо, то той е задължен към някого да направи нещо. Когато ни направят услуга ние казваме, че сме в дълг към благодетеля.
ЗАДЪЛЖЕНИЕ е буквално сумата за-дължене - тази, с която си в дълг. Ако става дума за пари, разбира се.

ГАТАНКА
В руския език е останала думата ГÁТИТЬ, която означава полагане на специална настилка в мочурливи или песъчливи места, с цел преправяне на път. Тази настилка може да е от дървени трупи, клони или друг подръчен материал. Наставката ГА обикновено е свързана с ходенето, движението и влиза в състава на думите талига, дорога, бяга, гащи, нога (бълг.остар. - крак). Оттам да гáтиш е значело да утъпкваш, за да минеш.
Думата ГÁТАНКАТА много от нас изговарят с ударение на първата гласна, както е при гáтить. Тя явно носи смисъла на това, че за да откриеш отговора, трябва да помислиш малко, да погатиш, да си проправиш път до отговора, да отГАТнеш. Иска се малко ГАдаене, нали?

СЕГА
А думата СЕГА е съставена от СЕ и ГА. СЕ носи значението на това, този. СЕГА означава времето, което е дошло, (проправило си е пътя) до настоящия момент. В руския език се е запазила фразата “сего времени”, в смисъла на “в този момент, по това време” или по български простичко сега.

ОТГОВОРНОСТ
Винаги да бъдем с отговор за своите действия

УДОБНО, ПОДОБНО И ПОДОБАВАЩО
Доба е общославянска дума и означава част от време, част от денонощието. Например късна доба е посред нощта. У-ДОБНно означава НА-ВРЕМЕ.
Когато хората са казвали “както ПО-ДОБАВА” са имали предвид както е прието, според времето. Затова в различните части на денонощието са се обличали, както поДОБАва, ходили са на полето или са си били вкъщи, както поДОБАва.
Оттам с думата ПОДОБно се е обозначавало нещо, което е същото, като приетото по-рано друго нещо.

Няма коментари: